VERONICA ORTEGA
"Η ιδέα μου είναι πάντα να δημιουργώ κρασιά με ταυτότητα και ξεκάθαρη καταγωγή. Μου αρέσουν τα κρασιά που 'σου μιλούν', που είναι ζωντανά και κομψά, φρέσκα και απολαυστικά, χωρίς επιτήδευση, ώστε να ρέουν φυσικά."

Αφού μυήθηκε στον κόσμο του κρασιού στις αρχές του 2000 στη Jerez, η Verónica Ortega ταξίδεψε στο Priorat, όπου εργάστηκε δίπλα στη Daphné Glorian (Clos Erasmus) και τον Alvaro Palacios.
Σύντομα αποφάσισε να αφιερωθεί στην τέχνη της οινοποίησης, αποκτώντας εμπειρία σε μερικές από τις πιο φημισμένες οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου: Burn Cottage (Central Otago, Νέα Ζηλανδία), Niepoort (Douro), Comte Armand και DRC (Βουργουνδία). Ένας τελευταίος σταθμός στο Crozes-Hermitage ολοκλήρωσε το ταξίδι της, πριν επιστρέψει στην Ισπανία για να συνεργαστεί με τον Raúl Pérez στο Bierzo, όπου πειραματίστηκε, τελειοποίησε τη φιλοσοφία της και το 2012 ξεκίνησε το δικό της εγχείρημα.
Το οινοποιείο της βρίσκεται στο El Bierzo, μια ιστορική οινοπαραγωγική περιοχή στη βορειοδυτική Ισπανία. Εδώ, η Ατλαντική επιρροή, οι παλιοί αμπελώνες και τα ποικιλόμορφα εδάφη δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την αμπελουργία.
Στην καρδιά των κρασιών της βρίσκεται η Mencía, η γηγενής ποικιλία που ευδοκιμεί στο Bierzo, συνοδευόμενη από ένα μικρό ποσοστό άλλων τοπικών, λευκών και ερυθρών ποικιλιών. Συχνά συγκρίνεται με τη Syrah, χάρη στον άγριο, πικάντικο χαρακτήρα της, ενώ εκφράζει μοναδικά το terroir, το υψόμετρο και το κλίμα της περιοχής, δημιουργώντας κρασιά με ξεκάθαρη ταυτότητα.
Η Verónica ακολουθεί μια φιλοσοφία ελάχιστης παρέμβασης, χρησιμοποιώντας ολόκληρα τσαμπιά για τις μονοποικιλιακές της ετικέτες και επιλέγοντας παλαίωση σε αμφορείς, ώστε να διατηρείται η καθαρότητα και η υφή του κρασιού. Πιστεύει ότι το κρασί πρέπει να εξελίσσεται φυσικά, διατηρώντας αναλλοίωτη την αυθεντικότητά του. Όπως λέει η ίδια: "Άφησέ το να εκφράσει την ταυτότητά του."
Η ισορροπία μεταξύ παράδοσης και καινοτομίας της επιτρέπει να δημιουργεί κρασιά που είναι κομψά, φρέσκα και απόλυτα συνδεδεμένα με το μοναδικό terroir του Bierzo.
"Είναι πραγματικά σημαντικό για μένα το κρασί να εκφράζει τον τόπο από τον οποίο προέρχεται. Να μεταδίδει την καταγωγή του, γιατί στο τέλος, το κρασί είναι μια σύνθεση τόπου και χρόνου. Με μια μνήμη τόσο ευρεία όσο και συγκεκριμένη.
Το Bierzo είναι μια μοναδική περιοχή. Είναι μια γη του κανενός, μια γη της σιωπής, των απαλών βουνών και ενός ιδιαίτερου φωτός."



"Υπάρχουν πολλές συγκινητικές στιγμές σε όλη τη διαδικασία του τρύγου. Η πρώτη μέρα που δοκιμάζεις το σταφύλι και παίρνεις τις πρώτες πληροφορίες για τη σοδειά. Η μέρα που αποφασίζεις να ξεκινήσεις το κόψιμο και δεν υπάρχει γυρισμός.
Όταν αρχίζει η ζύμωση και το πρωί που φτάνεις στο κελάρι και μυρίζει σαν φούρνος. Το κρασί μετατρέπεται σε ένα ζωντανό πλάσμα, που αφρίζει και δημιουργεί ήχους."



"Στο τέλος, δημιουργείται μια οικειότητα ανάμεσα σε σένα και τον αμπελώνα, μια πολύ ιδιαίτερη σύνδεση. Οι πιο δύσκολες χρονιές που έχω ζήσει σε προσωπικό επίπεδο αποτυπώθηκαν πάντα στη σοδειά και το αντίστροφο.
Θέλω να δημιουργώ κρασί βασιζόμενη αποκλειστικά στη διαίσθησή μου. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύω το επάγγελμά μου και, για μένα, αυτό είναι που του δίνει μαγεία."